Prima noastră experiență pe SUP & caiac
Am avut ba rețineri, ba emoții – că nu știm înota, că e rece apa. În cele din urmă, începutul lunii octombrie ne-a prins plutind pe lac, pe câte un stand-up paddleboard și în caiac. Iar dacă de caiac unii dintre noi eram deja îndrăgostiți, să ne aventurăm pe SUP a fost o experiență nouă pentru întreaga echipă.
Toate motivele pentru care să nu încercați…
Dacă ați fost pe la Tarnița, Beliș sau alte lacuri din împrejurimi în această vară, poate i-ați zărit: oameni stând în picioare pe un fel de placă, înaintând lin și elegant pe apă cu ajutorul unei singure vâsle. Poate i-ați văzut și pe cei care, căzuți în apă fiind, se străduiau să ajungă înapoi pe SUP. Mai puțin elegant, dar distractiv pentru public.
Mărturisim că nu plănuiam să încercăm. Motivul principal: prea puțini din echipa noastră știu să înoate bine. În plus, aveam tot soiul de idei prin cap: că stăm prost cu echilibrul, că nu suntem cei mai îndemânatici oameni. Apoi, că apa e rece și nu avem echipament adecvat.
Toate motivele pentru care să încercați…
Pe marginea apei, ne așteptau deja mai multe SUP-uri și un caiac. Încă indeciși și cu emoții, am ascultat cuminți instructajul și explicațiile de bază. Am prins puțin curaj văzând că, spre deosebire de ce-am mai zărit noi pe lacuri în vară, SUP-urile închiriate de Turemio păreau mai solide, de calitate și, mai ales, suficient de late și mari.
Context: Cei de la Turemio se fac responsabili de această (minunată, vedeți imediat) experiență! Turemio este o afacere locală de care am aflat abia acum, care oferă servicii de închiriere stand-up paddleboard, caiac, splitboard, schiuri de diverse feluri – slalom, slalom uriaș, carving, all mountain, freeride & de tură. Echipamentele pot fi închiriate de la o zi, până la câte zile vreți voi, iar calitatea lor este net superioară celor pe care le putem găsi la centrele de închiriere clasice din stațiuni turistice.
Am aflat câteva lucruri de bază, cum ar fi că vâsla se numește pagaie (ne place cum sună) și lungimea acesteia poate fi reglată din mers, în funcție de nevoi, că sub placă se montează o înotătoare, care permite de fapt controlul direcției, că se recomandă să purtăm așa numitul „leash” – un fel de lesă pentru gleznă care, în caz că ajungi în apă, asigură o distanță optimă între tine și placă. Pentru începători, dar nu numai, se recomandă bineînțeles purtarea unei veste de flotabilitate. Ni s-a mai spus și că probabilitatea de a cădea în apă e mică, în condițiile date (valuri mici, pe lac) și dacă ascultăm îndrumările primite. Cu toate acestea, încă aveam rețineri. Apa este RECE în octombrie.
Cum funcționează? Odată pregătit SUP-ul, ne-am legat glezna de el, l-am luat la subraț, și am făcut câțiva pași în apă. Placa am îndreptat-o cu vârful spre mal, cu grijă să nu lovim înotătoarea de fundul apei. Am pus pagaia perpendicular pe paddleboard, ne-am lăsat greutatea (echilibrat) în mâini, pe pagaie, și am așezat primul genunchi pe SUP (primul picior se va pune pe latura opusă celei în care te afli, pentru contrabalansare), urmat îndată de al doilea. Sună complicat? Nu e. Dacă vă urcați pe SUP de la mal, din apă mică, e chiar ușor. E important însă să găsiți aici zona de echilibru, să fiți așezați centrat pe SUP. În poziția aceasta, în genunchi – șezut, ne-am găsit rapid confortul fizic și, mai ales, cel psihic.
Într-un timp foarte scurt, foarte rapid, ne-am făcut confortabili pe SUP-uri. Prea confortabili. Odată ce emoțiile inițiale trec, se așterne o liniște și o senzație extraordinară. Îi spune bine stării „flow”, în engleză, căci într-adevăr e ca o plutire interioară, lină, fără obstacole.
Una dintre cele mai frumoase experiențe ale anului
După o vreme, ne-am făcut curaj să ne ridicăm (și) în picioare. Mai încordați la început, mai relaxați pe măsură ce am început să ne obișnuim cu noua stare și să înțelegem mișcarea naturală a corpului pe placă, pe micile valuri ale lacului.
Am conștientizat, chiar acolo în mijloc de lac, ce experiență faină eram pe cale să ratăm dacă nu erau încurajările celor de la Turemio, cărora nu putem decât să le fim recunoscători că, așa cum am tot zis, ne-au scos din zona de confort. În toată agitația și distanțarea din ultimul an, ne-a prins bine acest exercițiu de gestionare a stărilor de incertitudine. În plus, a fost un inedit timp petrecut împreună, ca echipă, ca oameni.
„Cu siguranță, una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea.” – colega noastră, Alexandra, care ne-a și făcut poze toată ziua.
Sperăm să vă dăm un mic imbold de a încerca experiențe și lucruri noi. Știm că aveți toate motivele să nu o faceți, așa cum am avut și noi. Dar, credeți-ne, motivele pentru care să o faceți le descoperiți doar din mers. Iar dacă deja ați gustat din senzațiile plăcute specifice SUP & caiacului, să știți că există astfel de oportunități: puteți închiria echipamente.
P.S. Deși sezonul tipic activităților de apă s-a cam dus, poate mai prindeți o zi de octombrie atât de perfectă cum am prins noi. Dacă nu, la primăvară! Pe cei de la Turemio îi puteți găsi pe Facebook și Instagram, iar echipamentele pe care le au pot fi analizate pe site-ul oficial Turemio.
P.P.S. Am aflat că pe SUP, pe lângă simple plimbări, se pot desfășura diverse alte activități. Cum ar fi Yoga.